Obsah
Úvod do predmetu výživa a dietetika. Základná
terminológia. Výživa a jej základné zložky (bielkoviny, tuky cukry, voda). Zdravá výživa a jej význam pre globálne zdravie. Vybrané faktory ovplyvňujúce výživu –
biologické, psychické, sociálne, kultúrne, spirituálne, environmentálne. Prezentácie
študentov. Diskusia.
Výživa a jej základné zložky (vitamíny, fytolátky,
minerálne látky). Výživa a jej základné zložky – kvíz. Výpočet energetických
požiadaviek jednotlivcov.
Nutričný proces. Posúdenie stavu výživy (nutričný screening,
anamnéza, antropometrické, klinické a laboratórne vyšetrenie)
a faktorov ovplyvňujúcich výživu. Nácvik posúdenia stavu výživy.
Špecifiká fyziologickéj výživy v detskom veku, v
tehotenstve a v starobe. Prezentácia študentov. Analýza prípadu a diskusia.
Nutričná starostlivosť a terapia. Oragnizácia nutričnej
starostlivosti v zdravotnej starostlivosti. Nemocničný diétny systém. Enterálna a parenterálna výživa.
Nutričné odporúčania pri poruchách výživy – obezita, malnutrícia, pri kardiovaskulárnych ochoreniach, DM, MS, ochoreniach tráviaceho a hepatobiliárneho systému, ochoreniach pohybového systému, obličiek, pri potravinovej alergii a intolerancii potravín, pri onkologických ochoreniach. Prezentácia študentov diétnym odporúčaniam pri jednotlivých ochoreniach. Prípadové štúdie. Tvorba vzorového jedálnička. Analýza a diskusia.