Obsah

Úvod do predmetu výživa a dietetika. Základná terminológia. Výživa a jej základné zložky (bielkoviny, tuky cukry, voda). Zdravá výživa a jej význam pre globálne zdravie. Vybrané faktory ovplyvňujúce výživu – biologické, psychické, sociálne, kultúrne, spirituálne, environmentálne. Prezentácie študentov. Diskusia.

Výživa a jej základné zložky (vitamíny, fytolátky, minerálne látky). Výživa a jej základné zložky – kvíz. Výpočet energetických požiadaviek jednotlivcov.

Nutričný proces. Posúdenie stavu výživy (nutričný screening, anamnéza, antropometrické, klinické a laboratórne vyšetrenie) a faktorov ovplyvňujúcich výživu. Nácvik posúdenia stavu výživy.

Špecifiká fyziologickéj výživy v detskom veku, v tehotenstve a v starobe. Prezentácia študentov. Analýza prípadu a diskusia.

Nutričná starostlivosť a terapia. Oragnizácia nutričnej starostlivosti v zdravotnej starostlivosti. Nemocničný diétny systém. Enterálna a parenterálna výživa.

Nutričné odporúčania pri poruchách výživy – obezita, malnutrícia, pri kardiovaskulárnych ochoreniach, DM, MS, ochoreniach tráviaceho a hepatobiliárneho systému, ochoreniach pohybového systému, obličiek, pri potravinovej alergii a intolerancii potravín, pri onkologických ochoreniach. Prezentácia študentov diétnym odporúčaniam pri jednotlivých ochoreniach. Prípadové štúdie. Tvorba vzorového jedálnička. Analýza a diskusia.